Autogeni trening-po Šulcu

Autogeni trening je naučna metoda, autohipnoza, pomoću koje se nastoji snagu predstava preneti na telo. Nakon stvorene slike osećaja težine npr. ekstremiteta u svom umu, dolazi do stvarnog osećaja težine u njemu, pa nakon kraćeg vremena dolazi i do opuštanja njegovih mišića što je praćeno osećajima toplote, zatim opuštenosti i prijatnosti. Prenos sa psihičkog na fizički nivo, moguć je samo onda ako psihičko i fizičko pretstavljaju jednu celinu.

Nakon više godina proučavanja, ovu metodu, Šulc, neurolog po struci, pretstavio je, u programu vežbi, monografijom 1932.godine, pod naslovom „Autogeni trening, popuštanje uz koncentraciju“, koja je bila dobro prihvaćena u praksi i doživela brojna izdanja.

Šulc je stalno upozoravao, da samo redovno i pravilno savladavanje programa vežbi Autogenog treninga, može dovesti do uspeha u granicama mogućnosti.

Preduslovi uspeha su da terapeut, vodi program Autogenog treninga, savetuje i daje uputstva svom klijentu, koji sprovodi dobijena uputstva.

Autogeni trening može se sprovoditi sa jednim klijentom ili sa više njih, odnosno u grupi, najmanje jednom ili više puta dnevno.

Program vežbi A.T., sadrži vežbe disanja, za srce, udove, čitavo telo.

Sposobnost opuštanja je normalan proces, kojim se najčešće možemo osloboditi emocionalne i mišićne napetosti i prenapregnutosti i psihosomatskih poremećaja i oboljenja.

Program edukacije traje 3-6 meseci, namenjen lekarima, psiholozima, socijalnim radnicima, medicinskim tehničarima i sestrama.